IBM App Connect Enterprise (voorheen IIB)

IBM App Connect Enterprise (ACE) ofwel Integration Bus (IIB) is de enterprise service bus (ESB) van IBM.

 

Als verschillende applicaties met elkaar gegevens moeten uitwisselen, kan dat gedaan worden door point-to-point verbindingen. Echter, het aantal verbindingen loop al snel op en er wordt een grote afhankelijkheid gecreëerd die niet gemakkelijk te ontwarren is: de bekende spaghetti. Door de toevoeging van de ESB-component binnen een software-architectuur wordt de wijze waarop applicaties communiceren met andere applicaties gestandaardiseerd. Het is de taak van de ESB om de informatie die binnenkomt bij een aanvraag en daarbij behorende informatie op de juiste wijze te vertalen (transformeren) naar het formaat dat door de serviceaanbieder verwacht wordt. De applicaties praten niet meer direct met elkaar, maar alleen maar tegen de ESB. In theorie kun je met 50 applicaties 2.450 interfaces hebben. Met de ESB zijn dat er maximaal 100 (heen en terug).

 

IIB is verantwoordelijk voor het op de juiste plaats afleveren en vertalen van een aanvraag, dus bij de juiste aanbieder of wellicht aanbieders van services. Verder zorgt ACE (IIB) voor de afhandeling van fouten en het eventueel prioriteren van de aanvragen.

 

Een volgend aspect van ACE (IIB) is de beveiliging van aanvragen en de gegevens die hiermee gemoeid zijn. Hierbij gaat het dus naast het beveiligen van het communicatie kanaal ook om wie mag een service aanvragen. Allemaal netjes gecentraliseerd.

 

Een laatste veel voorkomende taak van ACE (IIB) is het monitoren van de aanvragen die gedaan worden en hiervan statistische gegevens bijhouden, zoals hoe vaak een service wordt aangeroepen, hoe vaak dit fout of juist goed gaat en hoelang een aanvraag duurt.

Kortom: ACE (IIB) “bemiddelt” tussen applicaties (broker)

Voordelen van ACE (IIB)

De voordelen van dit platform zijn in zes categorieën in te delen:

1.    Translatie: ACE zorgt voor standaardisatie en translatie van de communicatie

(bijv. http, MQ, JMS, tcp/ip)

2.    Transformatie: ACE handelt de transformatie van data af (bijv. XML, flat file, CVS)

3.    Routering: ACE orkestreert de afhandeling van aanvragen en het doorsturen naar aanbieders

4.    Monitoring: ACE monitort de serviceaanvragen en rapporteert over het gebruik van aanvragen

5.     Security: ACE zorgt voor beveiliging van het transport.

 

Architectuur: ACE voldoet aan de Twelve Factors principes. Een moderne op microservices gebaseerde architectuur.

 

Virtual Sciences heeft een team met gecertificeerde ACE ontwikkelaars die al jarenlange ervaring hebben opgedaan bij meer dan honderd projecten. Dit kan zowel onder regie van u als opdrachtgever als volledig ontzorgd onder onze regie.Customer Cases

Voor a.s.r. realiseerde Virtual Sciences innovatieve integratie op basis van de IBM Integratie Bus. Lees hier  deze customer case.

Ook hebben we  voor een grote zorginstelling gezorgd dat de vele verschillende applicaties die worden gebruikt correct met elkaar kunnen communiceren. Lees hier het hele verhaal.