09-02-2017 / blog / Aris van Ommeren
IBM Workshop

IBM Hybrid Cloud Redbook Sessie

Op 7 en 8 februari was Virtual Sciences host van een IBM Redbook workshop met de titel: Implementing Hybrid Clouds with Bluemix Hybrid Cloud Services and IBM Integration Portfolio. Deze workshop werd door Virtual Sciences aangeboden aan klanten en relaties. Met deze workshop wilden we klanten en relaties kennis laten maken met het veelzijdige aanbod van IBM Bluemix. Wilt u ook meer weten over IBM Bluemix? We helpen u graag verder. Aris van Ommeren, integration specialist bij Virtual Sciences, schreef een blog over deze Redbook workshop.

Wat is de visie van IBM op de cloud, wat zijn de beschikbare oplossingen van IBM en wat zijn de business cases voor deze producten? Dat waren de vragen die centraal stonden op de Redbook Sessie gehost door Virtual Sciences en waar gedurende deze twee dagen klanten en andere geïnteresseerden in ondergedompeld werden.

Allereerst werd de structuur van IBM Cloud oftewel Bluemix doorgelicht, het platform waarop de IaaS, PaaS en SaaS oplossingen van IBM beschikbaar zijn. Voordelen van de cloud zoals de kosten, schaalbaarheid en de mogelijkheid om snel te reageren op een wisselende markt werden uitgelegd, inclusief business cases en niet te vergeten, best-practises zoals de bekroonde IBM Bluemix Garage Method.

cloud IBM Workshop Virtual Sciences

Een (simpele) weergave van een structuur om hybride cloud te faciliteren is IBM's Hybrid Integration Reference Architecture. In deze gelaagde structuur wordt het geheel opgedeeld in 3 lagen: vanuit het System of Records (SoR) via een integratie laag naar een System of Engagement (SoE), ook wel System API's, Process API's en Business API's genoemd. Vanuit SoR zoals databases en WAS servers, een integratie oplossing zoals IBM Integration Bus (eventueel in combinatie met API Connect) en de business laag zoals IBM BPM deze kan leveren kunnen data en diensten ontsloten worden naar het publiek en/of klanten, eventueel weer via een API Connect oplossing. Met elke laag neemt de zogeheten 'cloud affinity' toe, ook gezien de schaalbaarheid van dergelijke oplossingen.

cloud IBM Workshop Virtual Sciences

Op basis van de Hybrid Integration Reference Architecture worden de cloud diensten van IBM verdeeld in 3 peilers: API-centric, Data-centric en Event-centric. Daarnaast zijn er natuurlijk altijd diensten die in meerdere categorieen van toepassing zijn, zoals de verbinding naar de cloud via een Secure Gateway.

cloud3

In de peiler gericht op API's is IBM API Connect de integrale oplossing voor API management. API Connect bestaat uit drie delen: een gateway oplossing (door DataPower) om de API calls af te handelen, API management voor de API instellingen en om interfaces vorm te geven en een developer portal als self-service dienst om de app developer als gebruiker op de opengestelde API's te attenderen.

Een belangrijke dienst uit de Data peiler is Data Connect met mogelijkheden om data naar verschillende soorten databases te converteren (SQL, NoSQL) en filtering uit te voeren op bestaande data. In combinatie met Watson kan op een gebruikersvriendelijke manier data geanalyseerd worden.

In de Event peiler wordt de nadruk gelegd op de mogelijkheden van bijvoorbeeld Message Hub. Deze dienst moet zorgen voor een verbinding tussen alle verschillende devices, waaronder de groeiende IoT wereld om ons heen. Vanuit de aanname dat IoT grotendeels wordt gedreven door een combinatie van (big) data, cloud mogelijkheden en nieuwe business kansen gebaseerd op analytische inzichten speelt een oplossing zoals Message Hub een grote rol. De connectie tussen de onderliggende technieken van Apache Kafka en de analytische mogelijkheden van Apache Spark bieden kansen op dit gebied.

Naast Bluemix, DevOps en alle hybride integratie oplossingen die langs kwamen was er aandacht voor container-oplossingen, de kunstmatige intelligentie van Watson en niet te vergeten een hapje en een drankje. Kortom, twee mooie dagen om weer volledig op de hoogte te komen van de ontwikkelingen van hybride cloud.