07-11-2016 / blog / Frank Heida
Verslag

IBM Cloud Technical University 2016

De move naar de cloud is door IBM vol ingezet. Met de aankoop van Softlayer in 2013 had IBM al reeds een IAAS delivery model in huis waar bovenop een volledig PAAS en SAAS Platform wordt uitgerold. Met Bluemix zet IBM in om de marktleider te worden met een enterprise IT IPAAS platform waarin het woord hybrid centraal staat. De grootste uitdaging van tradionele enterpise klanten is namelijk om haar bestaande systems of record te combineren met systems of engagement die vanuit een cloud-first aanpak zeer snel kunnen worden uitgerold.

Het is wonderbaarlijk om te zien hoe makkelijk je in Bluemix een omgeving opzet en direct kan gebruiken voor je sandbox development. API is daarbij inmiddels ook een ingeburgerd begrip. En dat is mooi want dan kan de term weer terug de kast in. Het was namelijk altijd al belangrijk en dat is het nog steeds, API is voor integratie net zo cruciaal als lucht die je inademd. Wij integratiespecialisten waren ons daar al lang van bewust en nu hernieuwd de rest van de IT populatie ook. En nog belangrijker het business management. De API management produkten zijn volwassen aan het worden en gebruiksvriendelijker. Datapower is bijvoorbeeld geen prerequisite meer voor API management, dat overigens nu API Connect heet en bestaat uit een combinatie van de produkten API-management plus het strongloop platform.

Een mooi voorbeeld hoe je snel met API connect iets kan opzetten is het ontsluiten van een database. Het strongloop platform genereert op basis van het database model een crud rest API waardoor je database als system API is ontsloten voor de ontwikkelaars.

Naast de rebranding van API Management heeft IBM ook APP Connect geintroduceerd waarin externe Saas oplossingen op een gemakkelijke manier met de interne systemen van een klant ontsloten kunnen worden.

Om concreet aan te geven hoe hybrid in de praktijk wordt gebracht zijn de talloze delivery modellen om IBM Integration Bus te draaien. Door middel van callable flows is het bijvoorbeeld mogelijk om offloading van workload te doen van ons premise naar de IBM cloud. Dit is zeer toepasbaar voor klanten die voor een tijdelijk periode meer workload verwachten, zonder daarvoor in nieuwe permanente licenties te hoeven investeren

 

Vanuit de catalogus van Bluemix valt op dat er zeer veel open-source oplossingen te combineren zijn met tradionele IBM software. Als voorbeeld de runtimes python, ruby, node js samen met een docker container. Qua developement is het idee dat je ontwikkelt in de taal naar keuze en dan gevirtualiseerd wegzet waar je maar wil. Overigens bestaat de doorsnee IBM software voor 85% uit opensource componenten.

Een andere interessante oplossing van IBM is Aspera. Aspera heeft een protocol ontwikkelt waarmee je over een TCP lijn tientallen malen sneller en betrouwbaarder file transfer kan doen. Rond deze technologie is een compleet produkt portfolio ontwikkelt, inclusief API's. Bijzonder mooi om bijvoorbeeld te worden gebruikt om cross datacenter data te synchroniseren. Verder is dit produkt groot in streaming. Apple iTunes, Netflix en andere grote broadcasters zijn groot gebruikers. De moeite waard om eens naar te kijken..

Opvallende andere ontwikkelingen zijn Blockchain en de doorontwikkeling van cognitive computing (machine learning) in de Commerce en Digital Experience oplossingen.

Conclusie: IBM is perfect gepositioneerd om enterprise klanten die met systems of record draaien, te ondersteunen naar een cloud-first wereld.